(Ne)urejena okolica podjetij

with No Comments

Krajinska arhitekta Klementina Tement se v članku v reviji Obrtnik podjetnik sprašuje o dojemanju okolice poslovnih objektov in zeleni vsebini poslovnih prostorov. “Kakšna je praksa pri nas? Se zavedamo kaj predsatvlja urejen prostor pred, okrog in v našem podjetju? Zelena barva nas pomirja, v zavest prinaša občutke zadovljstva, miru, veselja in upanja.”

Predvsem trgovine in trgovski centri nas še vedno dojemajo kot govedo, ki pač gre v štalo, ker je tako navajeno in naučeno, ker je takšen pač red … Celo ob najnovejših zgradbah vidim, da smatrajo, da je urejen prostor veliko betona in očiščenega asfalta. Še vedno vidim nova velikanska parkirišča brez dreves. Ali pa na pol hektarja sameva 5 shiranih in po nizki ceni kupljenih štrcljev. Še dreves ni dovolj, kaj šele gred okrasnih trav, nekaj zaplat pokrovnic … Saj vem, da “ni” denarja za vrtnarja, ki bi urejal zanimivo zastavljene zasaditve, ampak vsaj nekaj bi pa lahko bilo. Samo nekaj dreves zame pač ni več dovolj.

Se je pa že precej premaknilo pri gostincih in hotelirjih. Sem prav hvaležen, da že lahko izbiram in zavijem v tisti lokal, ki že od zunaj kaže, da je tam lastnikom mar za moje dobro počutje. Če se dobro počutim, ne gledam na vsak cent, še posebej, če gre ta cent v lepo zasajeno korito ali senco dreves na terasi.

Leave a Reply